Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-CASA BIANCA- "KΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ" ΕΚΘΕΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Eκθεση  με θέμα «Κύπρος, στο γύρισμα του 20ου αιώνα», η οποία λειτουργεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης -  Casa Bianca, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2014.

Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ου αιώνα

            Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και του εορτασμού των 54 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
            Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά 90 σπάνιες φωτογραφίες, που χρονολογούνται από το 1885 έως το 1900, τα πρωτότυπα των οποίων φυλάσσονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), έπειτα από δωρεά του “Πατριωτικού Συνδέσμου των Κυπρίων εν Αθήναις», με την ολοκλήρωση της «Κυπριακής έκθεσης» που φιλοξενήθηκε το 1901, στο Ζάππειο Μέγαρο.
            Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν ακόμη αντίγραφα δύο σπάνιων ιστορικών εγγράφων, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το ψήφισμα του ελληνικού λαού του Διαμερίσματος Λεμεσού για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1895 καθώς και την εγκύκλιο επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Κυπριανού, προς τους ιερείς και χριστιανούς της Λευκωσίας, με την οποία επιχείρησε να τους καθησυχάσει και να τους εμψυχώσει, μετά τη διαταγή της Τουρκικής Διοίκησης για γενικό αφοπλισμό στις 22 Απριλίου 1821.
            Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν απόψε (Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014) στην Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 425531), στις 20.00.
            Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.
            Ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος, Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν αναφέρθηκε στην έκθεση που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το 1901, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες να γνωρίσουν την αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο μέσα από τα προϊόντα, τη μουσική και τη λαογραφία της. «Η έκθεση έχει αφετηρία το σκεπτικό ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την οδυνηρή εισβολή στην Κύπρο και τα επακόλουθα γεγονότα που έφεραν το χωρισμό του νησιού. Και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι πάντα η μνήμη μας να είναι στην Κύπρο», τόνισε.
Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης, ευχαρίστησε το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία για την οργάνωση της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι παρουσιάζει την καθημερινή ζωή, τα ήθη, τα έθιμα και ιστορικά στοιχεία της Κύπρου και μάλιστα μίας περιόδου που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, έκανε λόγο για μοναδική συλλογή, πολύ σημαντική για την ιστορία και τη λαογραφία της Κύπρου, προσθέτοντας πως η αξία τους είναι διπλή, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει χάσει σημαντικό κομμάτι του πολιτιστικού της θησαυρού.
Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, η οποία λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε: «Η Δημοτική μας Πινακοθήκη, εκτός από το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ανάδειξη του εικαστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης, υιοθετεί και την πολιτική της εξωστρέφειας, ξεκινώντας και διεθνείς συνεργασίες. Μετά, λοιπόν, τη συμμετοχή της στην 24η Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνών της Κωνσταντινούπολης, συνεργάζεται για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής, η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο για τη ζωή στην Κύπρο στα τέλη του 19ου αιώνα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου