Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA«ECHI OLTREMARE / ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ»

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CASA BIANCA
«ECHI OLTREMARE / ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την έκθεση των Fabio Bianco και Χρήστου Κούντουρα με τίτλο «Echi Oltremare / Μεσογειακές Αντηχήσεις», στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca), στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 19.30 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2013.
Με άξονα το φετινό κεντρικό θέμα της Μπιενάλε «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it New», η έκθεση επιχειρεί τη σύζευξη μεταξύ ανατολικής και δυτικής όχθης της Μεσογείου, μέσα από τη δουλειά δύο ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών.
Η Θεσσαλονίκη και η Βενετία, δύο ιστορικές πόλεις και μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, όπου η ιστορία έχει αφήσει εντυπωσιακά τα ίχνη της στο δομημένο περιβάλλον, έχουν προσελκύσει στο πέρασμα των αιώνων πολλούς μελετητές και καλλιτέχνες.
Ο Fabio Bianco και ο Χρήστος Κούντουρας είναι πολίτες αυτών των δύο σημαντικών πόλεων και ταυτόχρονα δύο καλλιτέχνες που κινούνται σε έναν τόπο με κοινά πολιτισμικά κατάλοιπα και παραδόσεις, που συνυπάρχουν και διασταυρώνονται στη Νότια Ευρώπη. Η θεματική και η τεχνοτροπία τους, συνομιλούν και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας έναν πολιτιστικό και διαχρονικό διάλογο.
Στους εσωτερικούς χώρους του Fabio Bianco τα λαμπερά χρώματα ζωντανεύουν πάνω στον καμβά και το φως διαθλάται στις περίτεχνες μπαρόκ λεπτομέρειες. Η δημιουργική ματιά του καλλιτέχνη αντλεί από το τεράστιο ρεπερτόριο των αρχιτεκτονικών στοιχείων για να συνθέσει, με ειρωνεία και δεξιοτεχνία, μια ατμόσφαιρα μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης.
Αντίστοιχα, στα έργα του Χρήστου Κούντουρα αποτυπώνεται, κυρίως, η ιδέα του κτιρίου. Το ιστορικό μνημείο αντιμετωπίζεται σαν μια ανακύκλωση υλικών και ιδεολογίας πάνω στον ανθεκτικό ιστό της πόλης. Όψεις μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων εικονογραφούνται εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς να επιδιώκεται μια σχολαστική αρχιτεκτονική καταγραφή ή φωτογραφική αποτύπωση, αλλά μια συνοπτική αφαιρετική απόδοση του όγκου των μνημείων.
Εκείνο που χαρακτηρίζει τα έργα των δύο καλλιτεχνών, είναι η προσωπική εμπειρία που αντλούν από τα αποτυπώματα του χρόνου και της ιστορίας πάνω στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μεσογείου.

Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Οικονομίδου - Info: afrodite.contact@gmail.com

Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca
Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλέφωνο 2310 427555

Φωτογραφίες της έκθεσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:
Έργο του Έλληνα ζωγράφου Χρήστου Κούντουρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου